Трявна – няколко места които си заслужава да разгледате

Трявна е един от малкото градове които са запазили почти изцяло облика и духа си такъв какъвто е бил от възрожденско време. Ако сте с кола е добре да паркирате на паркинга до общината (паркинга е платен – 1ч/2лв най-добре е да намерите човека и да платите за 10ч – 6лв) и от там да слезнете и да се разходите по улицата на занаятите. Още със самото пристигане в града прави впечатление основното училище П.Р. Славейков и китните сгради около него.

uchilishte-slaveikov

Училището П. Р. Славейков

centur-triavna

От там насетне разходката Ви се движи измежду колоритните сгради напомняйки за дните в които България е имала занаяти и хората със собствени сили са изградили това което им е било отнето през османско иго. Трявна е един от градовете които сами по себе си могат да се нарекат музеи. Всичко в града е в унисон и дори ел. таблата са сами по себе дърворезбовани и направени от естествен материал. Запазено е и възстановено всичко и е постигнат отново духа на град Трявна в който занаятите като – иконопис, дърворезба, казаслък, както и мутафчийство, куюмджийство, гайтанджийство са били силно развити.

Часовниковата кула и площада в Трявна

triavna-ploshtad

Площада с часовниковата кула

Ако пък сте се изморили или огладнели от много разглеждане и забележителности можете да седнете и да хапнете/отморите с приятели в чудесната кръчма – „Зографа“,

Механа Зографа

Механа Зографа

която се намира веднага след моста над Тревненска река. Има и много други като него, но определено мястото над реката си заслужава.

Кафе на пясък

kafe-na-piasuk

Кафе на пясък

Не пропускайте и да седнете в една от знамените „шекерджийници“ и да опитате кафе на shekerdjiinicataпясък (кафето на пясък е уникално поради факта, че когато се зарови джезвето в пясъка се получава обемно затопляне и кафето става по-меко. по-благо за пиене), можете да седнете на площада до часовниковата кула или като продължите по улицата на занаятите(най-спокойно е на по-малката от двете „Паралии“ като продължите по улицата на занаятите след часовниковата кула). Можете да се насладите на автентична атмосфера със столове и масички от „онова“ време, бяло сладко и ореховки.

Улица на занаятите

Определено в гр. Трявна има какво да се види – Музеят на резбарското изкуство, „Славейковата къща“, Музеят “Тревненска иконописна школа”, Часовниковата кула, „Райкова къща“, църквата „Св. Архангел Михаил”

muzei-durvorezba

Музей на резбарското изкуство гр. Трявна

Advertisements

One thought on “Трявна – няколко места които си заслужава да разгледате

  1. Ако нямате много време за губене, не сядайте в кафене „Паралиите“. Чакахме за кафе на пясък почти един час. И получихме възможно най-нелепото обяснение – „имаме само 20 джезвета и чакаме да се освободят, за да ги заредим пак“. Кафене с 50 места има само 20 джезвета?!?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s