Пелети и отопление с котел на пелети или камина на пелети

Пелетите – тези малки хапчета дървесина напоследък направиха фурор в Европа като един от най-популярните нови видове гориво за отопление.

Най-често пелетите се използват като гориво в камини или котли на пелети , като се изсипват в специален бункер на съответният уред и от там малко по малко се подават към горелката на уреда, която изгаряйки ги генерира нужната топлина.

Пелетите са хит защото напоследък цената им спадна и дори са по-евтин вариант за отопление сравнимо с някой други твърди горива и защото не са толкова мръсни при работа – сравнено с дърва или въглища. Плюс при тях е и големите разновидности опаковки които позволяват боравенето и от хора които не могат да се натоварват прекалено като дигат по тежки предмети.

Друг плюс при отоплението с тях е и ниската емисия на въглероден диоксид които те отделят при изгарянето си. Също така отпадната пепел при изгарянето им е много по-ниска в сравнение с дървесината и другите видове твърди горива, тяхното кпд на изгаряне е около 96%.

Ако сте решили да ги ползвате за отопление през зимата при отопление чрез котел на пелети или камина на пелети е хубаво да побързате , защото най-ниските цени са обикновенно през лятото до началото на есента.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s